TEMAT:

Kronika Policyjna: 16 stycznia [przegląd] 2017/01/16 17:32 #170167

Diler narkotyków i jego klient w policyjnych rękach
Policjanci z Bytomia...

Rzecznik prasowy Komendy Miejskiej Policji w Bytomiu informuje.

Diler narkotyków i jego klient w policyjnych rękach

Policjanci z Bytomia zatrzymali 24-latka, który handlował narkotykami oraz jego klienta. 22-latek miał przy sobie porcję marihuany. Kryminalni zabezpieczyli w domu dilera około 40 porcji marihuany i dopalaczy oraz blisko 4 tys. złotych. Mężczyźni odpowiedzą teraz przed prokuratorem. Grozi im do 3 lat więzienia.

Kryminalni z bytomskiej komendy zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej prowadzili działania przeciwko dilerom narkotyków. Stróże prawa przy ul. Brzezińskiej zatrzymali 24-latka handlującego narkotykami oraz jego 22-letniego klienta. Mężczyzna kupił jedna porcję marihuany. Policjanci w mieszkaniu dilera znaleźli blisko 40 porcji narkotyków oraz dopalaczy o czarnorynkowej wartości około 600 złotych. Ponadto śledczy zabezpieczyli od 24-latka blisko 4 tysiące złotych. Mieszkańcy Bytomia trafili do policyjnego aresztu. Mężczyźni zostali przesłuchani. 22-latek odpowie za posiadania narkotyków. Natomiast diler, za handel zakazanymi substancjami. Grozi im teraz do 3 lat więzienia.

Zatrzymano włamywacza

Bytomscy policjanci zatrzymali włamywacza. 31-latek dwukrotnie w tym roku włamał się do tego samego sklepu. Jego łupem padły pieniądze. Bytomianin usłyszał już zarzut. Teraz odpowie przed prokuratorem. Grozi mu do 10 lat więzienia.

Początkiem tego roku stróże prawa z komisariatu przy ul. Rostka zostali dwukrotnie powiadomieni o włamaniu do sklepu przy ul. Witczaka. Za każdym razem sprawca kradł pieniądze. Łączna kwota strat to kilkaset złotych. W sklepie są kamery, które zarejestrowały włamywacza. Z nagraniami zapoznali się policjanci. Rozpoczęto poszukiwanie włamywacza. Po dwóch dniach stróże prawa z komisariatu zatrzymali 31-latka. Bytomianin usłyszał zarzuty. Teraz odpowie przed prokuratorem. Grozi mu do 10 lat więzienia.

Pijani kierowcy w policyjnych rękach

Mundurowi z bytomskiej drogówki zatrzymali 3 pijanych kierowców. Amatorzy jazdy na "podwójnym gazie" mieli od 1 do ponad 1,5 promila alkoholu w organizmie. Teraz grozi im utrata prawa jazdy i do 2 lat więzienia. O ich dalszym losie zadecyduje sąd.

Bytomska policjanci w czwartek zatrzymali trzech mężczyzn, którzy prowadzili samochody po pijanemu. Pierwszy to 31-letni bytomianin jadący volkswagenem. Mężczyzna wpadł w ręce mundurowych na ulicy Olimpijskiej. Badanie alkomatem wykazało u niego ponad 1,5 promila alkoholu w organizmie. Drugim amatorem jazdy „na podwójnym gazie” okazał się 19-latek. Bytomianin został zatrzymany do kontroli drogowej na ulicy Chorzowskiej. Kierujący osobowym fordem miał około 1,3 promila alkoholu w organizmie. Po południu przy ul. Elektrownia mundurowi z drogówki zatrzymali kierowcę dostawczego renaulta. Jak się okazało 29-letni mieszkaniec Mikołowa był pijany. Badanie alkomatem wykazało u niego ponad 1 promil alkoholu w organizmie. Teraz kierowcy odpowiedzą przed sądem. Grozi im utrata prawa jazdy i do 2 lat więzienia.

Podsumowanie działań "Kontrola drogowa - Pieszy"

Bytomska drogówka podsumowała działania pn. „Kontrola drogowa - Pieszy”. Mundurowi ujawnili wykroczenia drogowe nakładając łącznie 37 mandatów karnych. Akcja, której celem jest poprawa bezpieczeństwa w ruchu drogowym, prowadzona była w środę.

Piesi stanowią szczególnie zagrożoną grupę uczestników ruchu drogowego. Dynamiczny wzrost liczby osób zmotoryzowanych potęguje stopień zagrożenia dla ich życia i zdrowia. W środę policjanci drogówki prowadzili działania pn. „Kontrola drogowa - Pieszy”. Mundurowi zwracali szczególną uwagę na właściwe zachowanie kierujących wobec pieszych oraz prawidłowe poruszanie się pieszych na oznakowanych przejściach. Za poruszanie się niezgodnie z przepisami nakładano mandaty. Policjanci zapewniają, że nie będzie pobłażania dla pieszych i kierowców za łamanie przez nich przepisów prawa i stwarzanie zagrożenia na drodze. Stróże prawa przypominali pieszym o konieczności noszenia elementów odblaskowych. Zachęcali do używania różnego typu odblasków, które są znacznie wcześniej widoczne dla kierowców. Stosowanie ich znacznie wpływa na zwiększenie bezpieczeństwa pieszego.

Mundurowi ujawnili 39 wykroczeń drogowych. Nałożyli łącznie 37 mandatów karnych. Piesi popełniali wykroczenia przechodząc w miejscu niedozwolonym – 23 osoby oraz przechodząc na czerwonym świetle – 6 osób oraz za wejście na jezdnię przed pojazd. Kierowcy (7 osób) byli karani za wykroczenia nie związane z ruchem pieszych. Pouczono 2 osoby.

Dozór dla 21-latka za groźby wobec rodziców

Policjanci z Szombierek zatrzymali 21-latka podejrzanego o groźby karalne wobec swoich rodziców. Mężczyzna usłyszał już zarzut. Prokurator objął go policyjnym dozorem oraz nakazał opuszczenia wspólnego mieszkania. Grozi mu teraz do 5 lat za kratkami.

Stróże prawa z komisariatu w Szombierkach w wakacje 2016 roku przyjęli zawiadomienie o znęcaniu się psychicznym i fizycznym. Rodzice 21-latka zgłosili, że mieszkający z nimi syn znęca się nad nimi. Z relacji śledczych wynikało, że mężczyzna faktycznie dopuścił się tego przestępstwa. Bytomianin usłyszał wtedy zarzut a sprawą zajęła się prokuratura. Postępowanie w tej sprawie w dalszym ciągu prowadzone jest przez śledczy z komisariatu w Szombierkach. Mimo tego 21-latek w ubiegłym tygodniu po pijanemu groził swoim rodzicom mają nóż w ręce. Rodzice natychmiast wezwali mundurowych. Policjanci zatrzymali agresywnego młodzieńca. Mężczyzna usłyszał kolejny zarzut. Tym razem stanął przed prokuratorem, który objął go policyjnym dozorem oraz nakazał mu opuścić mieszkanie w którym zamieszkiwał wspólnie z rodzicami. O jego dalszym losie zadecyduje teraz sąd. Grozi mu do 5 lat więzienia.

fot. KMP Bytom

Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone