TEMAT:

Będą ganiać po parku 2017/05/22 21:30 #172323

GONItwa jest organizowana, aby zebrać środki na dalszy remont budynku...

Sezon biegowy rozkręcił się na dobre. Za nami zawody dla uczczenia Konstytucji 3 Maja i pamięci st. sierż. Marka Sienickiego oraz ekstremalne zawody Harpagan. Z kolei przed nami Charytatywny Bieg Godności GONItwa w Parku Kachla.

GONItwa jest organizowana, aby zebrać środki na dalszy remont budynku Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego, który prowadzi w Szombierkach bytomskie koło Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną. Placówka funkcjonuje w dawnej szkole przy ul. Małachowskiego, gdzie przeniosła się przed kilkoma laty z budynku w Miechowicach, który był już zbyt mały, aby pomieścić wszystkich wychowanków.

Obiekt udostępniony przez gminę wymaga jednak dużych nakładów finansowych, by mógł dobrze służyć dzieciom i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną i chorobami sprzężonymi w wieku od 3 do 25 lat. Do tej pory kosztem 1 mln zł stowarzyszenie wyremontowało i przebudowało parter oraz pierwsze piętro budynku. Dzięki środkom z PFRON i PEC udało się dobudować windę. Teraz konieczna jest odnowa drugiego piętra i dachu.

W tym celu stowarzyszenie 27 maja o 10:00 zorganizuje w Parku Kachla Bytomski Charytatywny Bieg Godności GONItwa. Zawodnicy będą mieć do wyboru dwie kategorie: bieg na 5 kilometrów lub Nordic Walking na dystansie 2,5 km. Wpisowe wynosi 50 zł i zostanie przeznaczone na dalszy remont ośrodka w Szombierkach. Uczestnicy GONItwy otrzymają pakiet startowy złożony z koszulki technicznej, wody i pamiątkowego medalu, natomiast na zwycięzców będą czekać m.in. rower, karnety do Fabryki Formy, Sansey Bytom oraz voucher na Runmageddon.

Zapisy są przyjmowane jeszcze tylko do jutra. Wtorek, 23 maja jest ostatnim dniem na zgłoszenie swojego udziału w GONItwie. Można to uczynić w serwisie ZmierzymyCzas.pl. Więcej informacji na temat zawodów można znaleźć na stronie OREW.

W sobotę GONItwie będzie towarzyszyć szereg atrakcji. Wśród nich znajdą się m.in. bieg zawodników Olimpiad Specjalnych, Miasteczko Dziecięce z grami i zabawami ruchowymi, malowaniem twarzy i dmuchańcami, przejażdżka motocyklem Harley Davidson, loteria fantowa, fotobudka, przejażdżki konne, kawa, herbata i słodkie przekąski.

Serwis Bytomski.pl gorąco zachęca wszystkich do udziału w GONItwie!

Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone