TEMAT:

„Boskie smaki” 2014/12/19 11:33 #153615

Kiedy w soku malinowym nie ma malin, a masło, które zasadniczo składa się tylko z samego tłuszczu mlecznego, ma bogatą listę składników, wyjątkowej wartości nabiera miejsce, w którym jakość potraw gwarantują oryginalne, certyfikowane produkty.

{gallery}galerie-news/2014/divini2014{/gallery}

90% produktów używanych w pizzerii Sapori Divini (Boskie smaki) to produkty sprowadzane z Włoch. Znajdziemy tu miedzy innymi mozzarellę di bufala z bawolego mleka, salami – ungherese i spianata piccante, szynkę – prosciutto cotto, i dojrzewające w zupełnie innym słońcu niż nasze polskie, pomidory z ogromną ilością naturalnego cukru. A sama pizza to nie gruba bułka drożdżowa, tylko cienkie ciasto również na włoskiej mące, pieczone w piecu opalanym drewnem, który jest dumą i wyróżnikiem wśród pizzerii nie tylko bytomskich.

Od budowy takich pieców zaczęła się przygoda Andrzeja Wylona, również pasjonata kuchni staropolsko-dworskiej. Pierwszy piec postawił 10 lat temu, potem wykonał kolejne, jednak tę działalność początkowo traktował jako hobby. W końcu pojawiła się potrzeba stworzenia czegoś własnego, co było tym łatwiejsze, iż posiada gastronomiczne wykształcenie. I tak otworzył swój pierwszy lokal w Gliwicach. Sukces pierwszej pizzerii dodał odwagi, by ze wspólnikami stworzyć kolejny. Na to miejsce wybrali ulicę Dworcową, czyli samo centrum Bytomia.

Spokojnie mogliby się nazwać restauracją włoską, ale bez zadęcia wolą podnosić poziom pizzerii, tak żeby klienci czuli się tutaj kameralnie i swojsko. Na taki klimat ma i obsługa, i wystrój wnętrz, których remont zajął cztery i pół miesiąca. Właściciele zrobili go samodzielnie, wyrzucając wszystko, co było ruchome, własnoręcznie nawet kując tynki i piaskując cegły. Do tego dobrali proste, naturalne meble i wykonali utrzymane w klimacie upcyclingu lampy z butelek po winie. Jednak to nie wystrój jest tym, co przede wszystkim powinno ściągać klientów. Właściciele doskonale zdają sobie sprawę, że dzięki telewizyjnym „Kuchennym rewolucjom” Polacy patrzą na to co mają na talerzu i poszukują wyjątkowych produktów. Wśród nich chcieliby zdobyć grono wiernych klientów, polecających tę pizzerię swoim znajomym.

Na wszystkich, którzy odważnie poszukują nowych smaków czekają zupełnie niestandardowe połączenia, zwłaszcza w takich pizzach jak: Noci e Ricotta – bez sosu pomidorowego, za to z serami mozarellą i ricottą, orzechami włoskimi i pomidorkami koktajlowymi, dzięki czemu ma przydomek „fit”, Bufalina – szlachetna w swej prostocie, z jedynie 3 składnikami, wśród których jest wspomniany już ser di bufala, Salmone e Spinaci – pizza wymyślona przez żonę właściciela, z łososiem wędzonym, szpinakiem duszonym i pomidorami. Jest też ogrom pizz wegetariańskich, a pomiędzy nimi Vegetariana con Gorgonzola, z gorgonzolą, która tak się rozpływa, że trzeba ją nakładać łyżeczką.

Te kilka wymienionych przeze mnie pizz, to oczywiście nie wszystkie z menu, którego niezaprzeczalną zaletą jest jego „krótkość” – występuje w formie kilku kartek przypiętych do deseczki. A jako że jest to włoskie menu, to oczywiście znajdziemy też tu i włoskie pasty, i sałatki, i desery, z najpopularniejszym chyba w Polsce włoskim deserem, czyli tiramisu, jednak w zupełnie nowej odsłonie. Do tego mamy też szeroki wybór win, piw, napoi zimnych i gorących.

To wszystko powoduje, że ciężko nadal myśleć o pizzy, jako o fast foodzie, a zdecydowanie jako sukces traktować należy opinie klientów pizzerii sieciowych oraz tych, którzy nie jedli prawdziwej włoskiej pizzy, mówiących po spróbowaniu „nie wiedzieliśmy, że taka pizza na cienkim cieście może być dobra”. Koniecznie sprawdźcie to osobiście!

Tekst: Urszula Mazurowska - eksperymentsobotni.blox.pl
Foto: Ewa Zielińska - ZELD.pl

Poznaj bytomskie knajpki:
Blender | Zelter | Herbaciarnia Herbata

„Boskie smaki” 2014/12/19 12:41 #153622

• Gość
To salami to w końcu włoskie czy ungherese (po włosku: węgierskie)? :unsure: :unsure:

„Boskie smaki” 2014/12/20 09:47 #153637

Salami ungherese
Jest to siekane i mielone mięso wieprzowe, umieszczone w naturalnym jelicie przez 24 godz. w temp. 4 st. C. Następnie jest suszone  przez 5 dni. Jego czas dojrzewania to min. 40 dni. Nazywane “węgierskim”, jednak nie jest produkowane na Węgrzech, ta włoska nazwa wskazuje na konkretny rodzaj salami. Mówi się, że zostało tak nazwane, gdyż jest to jedyny kraj o dużej tradycji w produkcji salami.
pozdrawiam :)

„Boskie smaki” 2014/12/20 10:35 #153638

• Gość
Mylisz się. Salame ugherese, o którym piszesz, jest to typowe salami kuchni węgierskiej (Téliszalámi).
PS Tiramisù w nowej odsłonie, czyli w jakiej?

„Boskie smaki” 2014/12/20 14:28 #153640

„Boskie smaki” 2014/12/20 15:36 #153641

i dojrzewające w zupełnie innym słońcu niż nasze polskie, pomidory

Ciekaw z jakiego układu planet pochodzą ów pomidory. Import z tak daleka tłumaczyłby ceny.

W ostatnich 10 dniach z ciekawości spróbowałem 6 pizz z Pod Żurawiem, Boskich Smaków i Lucky Luciano. W każdym, jako że mieszkamy rodziną zamówiłem 2 różne.

a) Pod Żurawiem, dopiero po złożeniu zamówienia dowiedzieliśmy się, że poczekamy na dostawę 2 godziny i faktycznie tyle to trwało nim dotarła do domu. Mogli uprzedzić nas przed zamówieniem, ale i tak naszą decyzją świadomą była akceptacja takiego terminu. W końcu miał być to test. Sama pizza nie różni się niczym od tej sprzed remontu.

b) Boskie Smaki - szybko, miło, odbiór osobisty, a na każdej pizzy mało składników (nie ilościowo, tylko chodzi o różnorodność). Mimo to była smaczna i chętnie bym jeszcze zjadł. Za dwie prawie 60zł zapłaciłem i sam musiałem odebrać bo jeszcze nie dowożą.

c) Lucky Luciano - obsługa bezpośrednia, miła, na luzie. Mi to nie przeszkadza, ale ciekaw jestem co na to osoby starsze. Pizza bardzo podobna do tej z Boskich Smaków, ale jak gdyby troszeczkę lepsza. Może to przez fakt, że cenowo za bardzo podobne pizze zapłaciłem w Lucky Luciano ponad 30% mniej. Odbiór też osobisty. Jedyny i znaczny minus to fakt, że w menu jest o ile pamiętam 6 różnych pozycji. A przecież do "pizzeria". Chętnie zamawiałbym częściej, ale nie mam już w czym wybierać. Mimo to w teście na 3 pizzerie zajmuje u mnie 1 miejsce.

„Boskie smaki” 2014/12/21 10:46 #153656

• Gość
Aga Franz, jeśli cytujesz coś, co nie jest Twojego autorstwa, należy to zaznaczyć. Ponadto, ciekawa jestem, czy Twoje recenzje również są złożone z różnych opinii gdzieś przeczytanych?

PS prosciutto cotto to po prostu gotowana szynka. Zastanawia mnie to, skąd w ludziach takie umiłowanie do megalomańskiego szafowania nazwami, których nie do końca się rozumie.

Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone