TEMAT: Laury Umiejętności i Kompetencji już wręczone

Laury Umiejętności i Kompetencji już wręczone 2016/01/30 13:11 #164330

W zabrzańskim Domu Muzyki i Tańca po raz 24. wręczono Laury Umiejętności i Kompetencji. To wyróżnienie przyznawane każdego roku przez Regionalną Izbę Gospodarczą w Katowicach, w kilkunastu kategoriach. W tym roku otrzymało ją ponad 60 osób i organizacji. Wśród laureatów znalazło się także 3 bytomian.

Laury to nagroda wskazująca ludzi sukcesu w określonych dziedzinach. Otrzymują je osoby wybitne, które wyróżniają się swoimi kompetencjami zawodowymi i dokonaniami. Laureaci wyróżnienia są także autorytetami dla innych. Jak twierdził Prezes Regionalnej Izby Gospodarczej, to także osoby poszukujące dialogu.

- Zmienia się Śląsk, zmienia się Polska. To właśnie dzięki tym ludziom - powiedziała Prezydent Zabrza, Małgorzata Mańka-Szulik, podczas otwarcia gali wręczenia nagród.

Laury Umiejętności i Kompetencji to wyróżnienie przyznawane każdego roku w dziedzinie gospodarki, nauki i kultury. Nagroda wręczana jest od 1992 roku. To wtedy działacze samorządu gospodarczego skupieni wokół Regionalnej Izbie Gospodarczej w Katowicach postanowili w ten sposób podziękować ludziom, firmom i instytucjom, które wyróżniały się na tle innych, aktywnie włączając się w proces tworzenia i rozwijania gospodarki rynkowej.

W tym roku nagrodę otrzymało aż trzech bytomian. Pierwszym laureatem został Prezes Bytomskiego Przedsiębiorstwa Komunalnego, Dawid Zięba, którego wyróżniono Złotym Laurem Umiejętności i Kompetencji. Bytomianin otrzymał nagrodę w kategorii „Menedżer, lider społeczno-gospodarczy”.

To wyróżnienie przyznawane przedsiębiorcom, którzy potrafią dostosować firmę do warunków rynkowych, działają na rzecz integracji środowiska gospodarczego, potrafią skutecznie współpracować z samorządem lokalnym i budować pozytywny wizerunek pracodawcy i przedsiębiorstwa.

- To dla mnie wyjątkowa nagroda. Stanowi uhonorowanie mojej dotychczasowej pracy. Zawsze staram się wypełnić powierzone mi zadania sumiennie i z zaangażowaniem. Zdaję sobie sprawę z tego, jak duża odpowiedzialność ciąży na mnie jako prezesie dużego przedsiębiorstwa. Taka nagroda jak Złoty Laur Umiejętności i Kompetencji daje ogromną motywację do dalszych starań o jak najlepsze wyniki w pracy i jest inspiracją do podejmowania kolejnych inicjatyw - mówił o wyróżnieniu Dawid Zięba.

Kryształowy Laur Umiejętności i Kompetencji otrzymali z kolei Dyrektor Opery Śląskiej, Tadeusz Serafin oraz profesor dr hab. n. med. Aleksander Sieroń. Tadeusz Serafin został uhonorowany wyróżnieniem z okazji 70-tego jubileuszu Opery Śląskiej. Dyrektor kieruje instytucją od 27 lat, co stanowi najdłuższą kadencję w historii bytomskiej Opery.

Okres ten był także szczególnie owocny dla instytucji – powstało w tym czasie kilka szczególnie udanych i prestiżowych spektakli, jak „Carmina Burana” czy „Don Carlos”. Dziś Opera Śląska przygotowuje się do premiery dzieła Krzysztofa Pendereckiego, „Ubu król”, którą zaplanowano na 3 kwietnia.

Profesor Aleksander Sieroń jest wybitnym lekarzem, od lat pracującym w Bytomiu. Jest także krajowym konsultantem ds angiologii, czyli chorób naczyń krwionośnych. W naszym mieście kieruje Kliniką Chorób Wewnętrznych Angiologii i Medycyny Fizykalnej. Dorobek naukowy pracowników tej jednostki jest tylko potwierdzeniem faktu, iż funkcjonuje ona na światowym poziomie.

fot. BPK

Laury Umiejętności i Kompetencji już wręczone 2016/02/01 08:04 #164348

znaleziony na fb (Janusz Wójcicki):
Nowy prezes BPK-u! Zmiany w BPK-u!
Kilka dni temu, na Radzie Nadzorczej nastąpiło odwołanie poprzedniego prezesa zarządu BPK-u, od dawna oczekiwane, za całokształt jego ,,osiągnięć”, których to prawdziwe, a nie PR-owe żniwo wypłynie przy pierwszym lepszym, obiektywnym zewnętrznym audycie…Następnie nastąpiło coś całkiem niezrozumiałego mianowicie odwołanego Prezesa powołano na w-ce Prezesa ( zwiększając jednocześnie jego wynagrodzenie o 0,5 średniej w sektorze przedsiębiorstw tj. ok. 2000 zł. miesięcznie!!!). Czy to „kara” czy nagroda za zasługi dla Bytomia? Prezesem został Pan Zenon Przywara z wynagrodzeniem wyższym od poprzednika o 1 średnią w sektorze przedsiębiorstw. ok. 4000 zł. miesięcznie. Tak oto Zarząd BPK ( liczący do tej pory dwóch członków) powiększył się o dodatkowego „zarządzającego”. Zmiana, która miała miejsce w miniony poniedziałek, a polegająca na postawieniu nowego zadania przed Panem Zenonem Przywarą, czyli powołaniem go na stanowisko Prezesa zarządu BPK Sp. z o.o. w Bytomiu powinna być celowa tylko w przypadku sporządzenia w miarę transparentnego bilansu zamknięcia/otwarcia dla działalności spółki pod nowym Prezesem…na dzień przejęcia przez niego spółki we władanie… w każdym innym wypadku Pan Zenon Przywara w przyszłości może spotkać się z zarzutami niegospodarności w działaniu spółki, które nie będą konsekwencją jego działalności, a mogą wynikać np. z niezbyt wnikliwej analizy stanu spółki na dzień jego nastania. Doskonale wiemy, że:
1. Spółka w ostatnich kilku latach działała nadzwyczaj aktywnie w branży ,,deweloperskiej”, w rozumieniu kupowania kolejnych działek od miasta.
2. Wchodziła w tak ,,lukratywne” interesy jak ten w branży pt. ,,dywersyfikacja- zakup ujęcia wody” w Tarnowskich Górach, że obecnie analizując cenę zakupu ujęć i bieżący wynik finansowy z tej działalności nawet fachowcom branżowym trudno jest połapać się w celowości tego zakupu, nie wspominając już o wysokości ceny uiszczonej sprzedającemu… . ,,Złoty laur” temu, komu uda się odsprzedać te ujęcia bez straty dla BPK-u, z wynikiem plus/minus 0, bo o obiecywanej ,,dywersyfikacji” wody dla Bytomia, mającej swój początek w transferze tejże wody dla potrzeb komunalnych Bytomia nawet w wywołanej firmie już się nie mówi… albo kwituje się taką propozycję uśmiechem na twarzy .
3. Bytomianie zadają pytania - co dalej z zakupionymi kilka lat temu od miasta działkami przy ul. Magdaleny w pierwszym przetargu z jedynym chętnym do zakupu za ok. 20 mln. zł.? Co dalej z sąsiednią działką kupioną pod koniec minionego roku za ok.1 mln. zł. również w pierwszym przetargu z jedynym chętnym do zakupu? Co dalej z terenem zakupionym w dzielnicy Łagiewniki? Czy tak ma wyglądać zapewnienie wpływów do „pustej” kasy miejskiej?
4. Nadal aktualne pozostaje pytanie o wycieczko-konferencję w Izraelu, bo co prawda obecnie już nieco ,,posprzątano” w papierach, ale są i inne ślady, które pozostały. Ciekawy był profil, zestaw i bardzo ,,zaawansowany” wiek osób tworzących grupę izraelską, jak też ich zapewne przypadkowa ,,bliskość” w stosunku do ,,bardzo ważnego radnego” miejskiego z Miechowic.
5. Pamiętamy o uposażeniu byłego Pana Prezesa za ,,Bytomski Sport” bez udziału w ,,Bytomskim Sporcie”… Dodatek był za realizowanie zadania budowy kompleksu sportowego a nie za tworzenie spółki bytomski sport
6. Wiemy o astronomicznej kwocie asygnowanej jak dotąd na remont lokalu leżącego na pierwszej kondygnacji budynku, w którym mieści się siedziba BPK Sp. z o.o. jak też sposobu wyłonienia firmy do remontu toalet.
7. Kolejną kwestią wartą wyjaśnienia są sprawy związane z kontrolą składowiska odpadów, konsekwencji tejże kontroli i jak możemy przeczytać na portalu PdB obecnego zatrzymania, braku funkcjonowania tegoż składowiska… liczne monity w tej sprawie docierają od prawdopodobnie pracowników, targanych obawami o chęć sprzedaży tego składowiska przez zarząd spółki… .
8. Jest też kwestia najważniejsza… kosztów utrzymania zarządu… na fali zmiany ekipy rządzącej Bytomiem, obecne władze miejskie wykazały chęć oszczędzania czyli ograniczyły skład zarządu spółki do 2-ch osób, wynagradzanych w około 8,5 krotności średnią w sektorze przedsiębiorstw bodajże 4,5 x + 4,0 x), co dawało kwotę………..Obecnie po kolejnym powrocie do trzech osób w zarządzie, czyli po utworzeniu stanowiska wiceprezesa ds. technicznych dla odwołanego prezesa oraz po dokonaniu korekty uposażeń członków zarządu w… górę!!! Koszt zarządu wzrósł z dwóch powodów … po pierwsze z powodu, aż trzech członków zarządu ciążących finansowo spółce, a po drugie poprzez podwyższenie uposażeń członków zarządu (5,5 x +5,0 x + 5,0 x = 15,5 x średnia w sektorze przedsiębiorstw!), co daje kwotę…… Tak kształtuje się ,,ekonomia” zatrudnieniowa w Zarządzie BPK Sp. z o.o.
9. Nie zapominamy też o zatrudnianiu nowych pracowników, jak też ponownie ,,starych” i to pomimo wcześniejszego zwolnienia w trybie dyscyplinarnym, w minionych latach.
W związku z powyższym, co traktujemy jako wyraz niebywałej arogancji, elementarny brak dobrej woli i złamanie nieoficjalnie przekazywanych nam, innych sygnałów, co do dalszego przebiegu wydarzeń, jak też w oparciu o posiadaną wiedzę jesteśmy zmuszeni w najbliższym czasie podzielić się swoją wiedzą dotyczącą wybranych tematów związanych z BPK, z prokuraturą, oczywiście nie bytomską… Emotikon wink do czego obliguje nas obecny stan rzeczy, jak też stan i zakres naszej wiedzy dotyczący spraw w/w firmy.