TEMAT: Odkryty schron czeka drugie życie

Odkryty schron czeka drugie życie 2016/02/13 12:33 #164507

Dzięki doniesieniom mieszkańców Miechowic udało się odkryć duży schron na terenie dawnego gimnazjum przy ul. Stolarzowickiej. Miłośnicy fortyfikacji właśnie dokonują jego adaptacji.

Budynek przy ul. Stolarzowickiej 19 pierwotnie pełnił funkcję szkoły katolickiej. Gdy w styczniu 1945 r. do Miechowic wkraczała Armia Czerwona placówka została ostrzelana, czego ślady są widoczne do dzisiaj. Na ścianie od strony ul. Kasztanowej znajdują się dziesiątki dziur po pociskach, co przypomina nam, że pojawienie się radzieckich wojsk w okolicy Bytomia było dramatycznym, a nie radosnym wydarzeniem.

Przez lata wśród mieszkańców Miechowic krążyły plotki o podziemnym schronie znajdującym się na zapleczu szkoły. W ubiegłym roku wreszcie udało się zweryfikować te informacje. Stowarzyszenie Pro Fortalicium wraz z grupą miechowiczan: Ireneuszem Okoniem, Janem Hodorem, dr Adamem Kubaczem, Andrzejem Habraszką, Mariuszem Tazbirem, Markiem Kaczorkiewiczem, Jerzym Lipką i Tomaszem Wojdyłą oraz dwójką dzielnicowych radnych Tomaszem Wacem i Michałem Napierałą przystąpiło do prac w terenie.

Społecznicy ręcznie odkopali wejście do schronu, za którym odkryli długi na kilkanaście metrów korytarz zalany wodą do wysokości jednego metra. Dzięki pomocy strażaków, odpompowano wodę, co umożliwiło dalszą eksplorację. Tunel w pewnym momencie zakręcał i kończył się zwałowiskiem. Posiłkując się starymi, niemieckimi planami zlokalizowano drugie wejście do schronu, również zalane, lecz tym razem także zamurowane. Gdy udało się pokonać przeszkody eksploratorom ukazał się jeszcze dłuższy tunel, mierzący kilkadziesiąt metrów, który także kończył się zawałem.

Pro Fortalicium ocenia, iż schron powstał w trakcie II Wojny Światowej, w latach 1942-1944. Jego budowa jest ciekawa, gdyż dolna część została wykonana z betonowych bloków i cegły, natomiast górna z żelbetowych prefabrykatów w kształcie łuku. Całość ma około 100 metrów długości, lecz do tej pory udało się odkopać i przywrócić do stanu używalności 45 m. Aby tego dokonać z wnętrza wyniesiono kilka ton gruzu, ziemi i nieczystości.

Stowarzyszenie zamierza zaadaptować schron jako izbę pamięci poświęconą tragedii ze stycznia 1945 roku, gdy w Miechowicach Sowieci zamordowali 220 mieszkańców Miechowic. - To bardzo ważne, aby każdy odwiedzający to miejsce wiedział, co działo się po wkroczeniu Sowietów do Bytomia i okolicznych gmin – wyjaśnia Ireneusz Okoń. Będzie to kolejne miejsce po Skwerze Ofiar Tragedii Górnośląskiej i tamtejszym pomniku, które będzie przypominać o tych wydarzeniach.

W realizacji planów społeczników wspiera szereg przedsiębiorców, którzy przekazali m.in. materiały budowlane potrzebne do wykonania odwodnienia i remontu schronu. Na ogromne uznanie zasługuje firma Hoger-Beton, która zgodziła się zupełnie za darmo wykonać betonowe łuki potrzebne do odbudowania zawalonej części tunelu o długości aż 35 metrów. Z kolei gliwicka spółka Aquaren obiecała przekazać jednoosobowy schron (tzw. ołówkowy), który posłuży jako jeden z eksponatów tworzonego muzeum.

Pro Fortalicium wkrótce będzie montować instalację oświetlenia w tunelu. Jego udostępnienie do zwiedzania planowane jest na przełom maja i czerwca tego roku.

fot. Ireneusz Okoń

Odkryty schron czeka drugie życie 2016/02/13 15:14 #164508

"Przez lata wśród mieszkańców Miechowic krążyły plotki o podziemnym schronie znajdującym się na zapleczu szkoły". Bez przesady z tymi plotkami - wejście do schronu było możliwe do końca lat 70 XX wieku, a może i dłuzej. Chodziłem wtedy do tej szkoły i zapuszczaliśmy się do środka, nawet przez dziurę która powstała w wyniku zawalenia się części stropu schronu od strony ulicy Rolnej (schron ma kształt litery L).

Odkryty schron czeka drugie życie 2016/02/18 22:32 #164583

Odkryty schron czeka drugie życie 2016/02/19 10:25 #164588

W Miechowicach schron znajduje się jeszcze przy dawnej szkole podstawowej nr 29 przy pl. Słonecznym oraz na tzw. Grabce, czyli górce przy ul. Pogodnej za pawilonem przy przystanku autobusowym Miechowice pl. Zamkowy ( skądinąd ciekawe skąd ta nazwa sokoro nigdy takiego placu nie było :-P ). Kolejne miejsce to park na górze Grytza, wejście było od ul. Wysokiej - zasypano je kilka lat temu po tym jak skradziono metalowe drzwi wejściowe. Kolejny obiekt ale zalany znajduje się w polach na przedłużeniu ul. Pogodnej - dziś w tym miejscu jest staw, choć ten bardziej przypomina obiekt militarny niż schron. Pamiętam też jakieś zasypane wejście przy przystanku autobusowym Miechowice park, sklepienie wejścia było łukowe, możliwe że to też schron ale pewny nie jestem.
To tyle ze schronów które przypomniały mi się tak naprędce.

Odkryty schron czeka drugie życie 2016/02/19 18:57 #164598

W przypadku Góry Grytza masz na myśli chyba zbiornik wodny, w który po wojnie przerobiono na magazyn i w jednej ze ścian wykuto wejście do środka?

Odkryty schron czeka drugie życie 2016/02/20 12:06 #164602

Nie Mephir, zbiornik wodny w którym po wojnie był magazyn również istnieje jednak on znajduje się "z tyłu" natomiast schron o którym napisałem jest "z przodu" znajduje się po lewej stronie idąc ul. Wysoką od ul. Warszawskiej mniej więcej na wysokości budynku Wysoka 3. A drzwi wejściowe wyglądały jak te do schronu pomiędzy torami tramwajowymi a skrzyżowaniem Wrocławskiej i Strzelców Bytomskich.

Odkryty schron czeka drugie życie 2016/02/20 13:26 #164603

Ciekawe, muszę tego kiedyś poszukać :)