TEMAT: Pierwsza bitwa o PEC przegrana [VIDEO]

Pierwsza bitwa o PEC przegrana [VIDEO] 2016/03/01 22:00 #164762

Poniedziałkowa sesja Rady Miejskiej rozpoczęła się od protestu pracowników PEC przeciwko zamiarom prywatyzacji ich firmy. Choć radni prezydenckiego ugrupowania przekonywali, że nic jeszcze nie jest pewnego, to temat sprzedaży spółki zdominował lutowe posiedzenie.

Atmosfera wokół Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej się zagęszcza. Całe zamieszanie wywołał niedawny wywiad, w którym prezydent Damian Bartyla wyjawił, że do miasta zgłosiły się podmioty zainteresowane przejęciem gminnego monopolu ciepłowniczego, a magistrat poważnie zastanawia się nad możliwością sprzedaży PEC.

W trakcie poniedziałkowej sesji Rady Miejskiej miało odbyć się głosowanie nad projektem uchwały złożonym przez siódemkę rajców. Dokument wyrażał negatywne stanowisko rady wobec planów zbycia miejskiej spółki ciepłowniczej. Z tego powodu już na początku posiedzenia na sali pojawiła się duża grupa pracowników PEC, która jednoznacznie wyraziła swoje zdanie: firma nie może zostać sprzedana.

- W wielu miastach Polski, tam, gdzie prywatny inwestor przyszedł, w pierwszej kolejności zwalnia załogę, w drugiej kolejności podnosi ceny mając dostęp do monopolu. To jest najprostszy scenariusz. On jest sprawdzony i tutaj nic nas nie zaskoczy, jeżeli coś takiego będzie miało miejsce - tłumaczył Sławomir Kamiński, przewodniczący Rady Pracowników PEC.

Słowa reprezentantów załogi jednak nie przekonały większości radnych. Jakub Snochowski z Bytomskiej Inicjatywy Społecznej machał na mównicy plikiem kartek z zapytaniami inwestorów zainteresowanych kupnem PEC, lecz ostatecznie stwierdził, że żaden z nich nie złożył jeszcze konkretnych deklaracji. Na tej podstawie złożył wniosek o zdjęcie uchwały w sprawie PEC z porządku obrad. Poparli go radni prezydenckiego ugrupowania oraz Andrzej Wężyk ze stowarzyszenia Wspólny Bytom, które od dłuższego czasu jest przeciwne prywatyzacji PEC. W ten sposób uzbierano większość i odrzucono uchwałę, nawet nie dopuszczając do debaty.

djembed

- Zarządzeniem pana prezydenta zostanie powołany zespół, który ma na celu rozpoczęcie prac, prac w których uczestniczyć będą przedstawiciele związków zawodowych i przedstawiciele firmy, i dopiero ta grupa zaproponuje nam rozwiązanie i propozycję, o której będziemy chcieli z Państwem rozmawiać - argumentował z mównicy Jakub Snochowski. Zgromadzeni na sali pracownicy odpowiedzieli na to gromko wykrzykując "Nie wierzymy!".

Radni opozycji próbowali wprowadzić jeszcze do porządku obrad projekt uchwały o ogłoszeniu referendum w sprawie sprzedaży PEC, ale i tym razem większość rady się sprzeciwiła. Mimo to uchwała zostanie złożona w trybie normalnym i głosowanie odbędzie się na kolejnej sesji pod koniec marca.

Pracownicy i opozycja nie składają broni, gdyż jak tłumaczą, PEC jest firmą w doskonałej kondycji i nie potrzebuje inwestora prywatnego, który miałby ją wyciągnąć z tarapatów. Przekonują, że pieniądze ze sprzedaży spółki wcale nie są potrzebne prezydentowi do sfinansowania wkładu własnego do rewitalizacji miasta, bowiem realizacja tych projektów rozpocznie się dopiero w 2018 roku. Ich zdaniem Damian Bartyla chce w ten sposób załatać tegoroczną dziurę budżetową, która w tym roku wyniesie aż 50 mln zł.

Pierwsza bitwa o PEC przegrana [VIDEO] 2016/03/03 23:19 #164805

Z sieci:

"Żal mi naszego Bytomia, nie mamy szczęścia do prezydentów i radnych. Szczególnie na kadencje 2012 – 2018 dokonaliśmy fatalnego wyboru. Miasta się rozwijają a Bytom się zadłuża i chce wysprzedawać srebra. Czym szybciej to przerwiemy tym lepiej – właśnie teraz mieszkańcy powinni się obudzić i nie pozwolić dalej na BISOWANIE, bo w 2018 roku będzie już za późno."

"Przy okazji sprawa dot. oceny pracy radnych. Szczególnie radni BiS w większości nie powinni reprezentować mieszkańców Bytomia - wydaję się że, interesuje ich tylko prywata i kasa. Czy łamią prawo ? - młyny sprawiedliwości mielą wolno, ale mielą i czas pokaże, że wybraliśmy bardzo źle."

"Panie Bartyla PEC to nie jest pana i pana sługusów Snochowskich Rabusów Kurzątkowskich Kupijajów itd prywatny folwark właścicielem PECu jest gmina czyli mieszkańcy i to oni powinni zdecydować o przyszłości tego zakładu a nie pan i banda kompetentnych radnych, niech pan ogłosi referendum w tej sprawie i może o pana odwołanie i skrócenie kadencji RM. to może się zdziwicie o was myślą mieszkańcy."

"Hm??? Prezydenta miasta Bytomia też można odwołać w referendum za niegospodarność i brak inicjatywy, jego poprzednik opuścił zajmowane dotychczas miejsce przez P.Bartyla jest po prostu złym gospodarzem skoro wyprzedaje majątek miasta doprowadzając w ten sposób do niekontrolowanych podwyżek opłat za ciepło, mieszkańcy nie są świadomi czynów radnych którzy nie patrzą na dobro miasta i społeczeństwa zamieszkującego ten obszar...."... jaki pan taki kram...""

Pierwsza bitwa o PEC przegrana [VIDEO] 2016/03/05 19:05 #164857

Ci wszyscy, którzy dzisiaj wylewaja łzy jednocześnie są zapewne zwolennikami "odpartyjnienia samorządu", infantylnych haseł typu "stop partiom w samorządach" i teorii wyższości lokalnych komitetów wyborczych nad komitetami wyborczymi partii.

Pierwsza bitwa o PEC przegrana [VIDEO] 2016/03/05 20:18 #164858

Wyobraź sobie jednak, Szeregowy, że nie są. Próbujesz odwrócić znaczenie wpisu dyskredytując autorów. Spróbuj odnieść się ad vocem, nie ad personam

Pierwsza bitwa o PEC przegrana [VIDEO] 2016/03/06 11:40 #164870

Absolutnie nie to było moim zamiarem. Chciałem tylko zwrócić uwagę na nieprawdziwość tezy o rzekomej wyższości komitetów lokalnych nad partyjnymi. Przykładem może być np. Mariusz Wołosz, który pustymi hasełkami typu "stop partiom w samorządach" próbował swego czasu budować swoją samorządową karierę.

Pierwsza bitwa o PEC przegrana [VIDEO] 2016/03/06 18:44 #164880

No i całkiem dobrze się ustawił - widać się opłaciło.