TEMAT: Będą dyskutować o podwyżce cen wody

Będą dyskutować o podwyżce cen wody 2015/02/17 19:19 #156187

Temat zmiany taryf dostarczania i odbioru wody w Bytomiu okazuje się nadal aktualny. W środę będą o tym dyskutować zarządcy nieruchomości z władzami Bytomia.

Odkąd z końcem grudnia radni Bytomia przegłosowali zmiany taryf cen wody w Bytomiu, niektórzy prezesi spółdzielni zaczęli walkę o unieważnienie tej decyzji. Ich zdaniem, jak też opozycji, podwyżka cen wody w Bytomiu jest niezasadna. Przez ostatnie tygodnie temat ten był poruszany w kilku lokalnych publikacjach prasowych oraz na komisji komunalnej.

Mediacji pomiędzy zarządcami nieruchomości a prezydentem miasta oraz prezesem Bytomskiego Przedsiębiorstwa Komunalnego (BPK) podjął się przewodniczący Rady Miejskiej w Bytomiu Andrzej Wężyk. W rezultacie, jak się dowiedział portal Bytomski.pl, przewodniczący doprowadził do spotkania obydwu stron. Ma się ono odbyć w środę 18 lutego. Tematem spotkania ma być kwestia realizacji gospodarki wodno-ściekowej oraz funkcjonowania systemu gospodarowania odpadami komunalnymi w mieście.

Ale o co chodzi?

Skoro pojawia się zysk z tytułu dostawy i odbioru wody, to dlaczego mamy do czynienia z podwyżką cen tejże wody. Tak w skrócie można by zadać pytanie.

Jeszcze w styczniu pisaliśmy, że w ubiegłych latach BPK uzyskało wysokie zyski ze sprzedaży wody mieszkańcom i odbioru ich ścieków. Potwierdziło to styczniowe posiedzenie komisji komunalnej, na którym prezes spółki gminnej poinformował, że zyskała ona w 2013 r. i 2014 r. około 2 i 2,4 mln zł. Wiadomo też, że cena wody kupowanej w Górnośląskim Przedsiębiorstwie Wodociągów, dla BPK, przez co najmniej 11 miesięcy 2015 roku nie ulegnie zmianie

Według prezesa Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej - podwyżka tak wody, jak i kanalizacji sanitarnej była i jest nadal nieuzasadniona, w czym upewniają nas kolejne wymijające, sprzeczne, nielogiczne odpowiedzi rzecznika prasowego firmy BPK oraz prezesa Zięby. Wątpliwość budzi też fakt, iż nadwyżka na działalności wod-kan na poziomie około 2 400 000 PLN, podana na Komisji Komunalnej w dniu 20 stycznia 2015 roku przez prezesa Ziębę, zdaniem rzecznika firmy BPK, w wywiadzie udzielonym dla Dziennika Zachodniego opublikowanego w dniu 6 lutego 2015 roku nie wystąpiła. W tym miejscu pojawia się pytanie, co takiego zaksięgowano do kosztów 2014 roku, że w przeciągu jednego miesiąca wynik uległ znacznej korekcie w dół.

W związku z nieścisłościami, które przywołuje prezes Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej, zwróciliśmy się z kilkoma szczegółowymi pytaniami do prezesa BPK. Co ciekawe, odpowiedzi, jakie uzyskaliśmy, są jeszcze inne od tych, które przytacza prezes spółdzielni oraz rzecznik BPK’u w Dzienniku Zachodnim. Te i wiele innych pytań oraz nieścisłości zapewne zostaną poruszone na planowanym spotkaniu, a odpowiedzi prezesa raz na zawsze uzasadnią zmianę taryf cen wody w Bytomiu. Nam bowiem nie udało się uzyskać wyczerpującej informacji, dlaczego na komisji padają kwoty inne od tych, które wygłasza rzecznik, a które różnią się całkiem od tych nadesłanych do naszej redakcji.

A o co pytaliśmy?

Jaki wynik uzyskała spółka w 2014 roku na usługach wodociągowych?
Prezes BPK: Za 2014 r. wynik na usługach dostawy wody wyniósł: - 605,2 tys. zł.

Jaki koszty poniosła spółka w 2014 roku na usługach wodociągowych?
Prezes BPK: Koszty dostawy wody z uwzględnieniem kosztów finansowych wyniosły 30 762,6 tys. zł.

Jaki wynik uzyskała spółka w 2014 roku na odbiorze ścieków?
Prezes BPK: Za 2014 r. wynik na usługach odprowadzania ścieków wyniósł 1 374,2 tys. zł.

Jaki koszty poniosła spółka w 2014 roku na odbiorze ścieków?
Prezes BPK: Koszty odprowadzania ścieków z uwzględnieniem kosztów finansowych wyniosły 44 792,0 tys. zł

Na co spółka przeznaczy zysk uzyskany na działalności wodociągowej i kanalizacyjnej.
Prezes BPK: Wzrost przychodów pokryje wzrost wydatków w związki z realizacją planowanych w 2015 roku działań.

O ile spółka planuje zwiększyć przychody dzięki podwyżkom za wodę i odbiór ścieków.
Prezes BPK: Wzrost przychodów pokryje wzrost wydatków w związku z realizacją planowanych w 2015 roku działań

O ile wzrosły koszty związane z działaniem Zarządu spółki w roku 2014 w porównaniu do roku 2013
Prezes BPK: Koszty wynagrodzenia Zarządu wzrosły o 166 977 zł w skali roku.

Będą dyskutować o podwyżce cen wody 2015/02/18 00:33 #156206

Będą dyskutować o podwyżce cen wody 2015/02/18 00:35 #156207

Koszt odprowadzania sciekow tylko 44 tys ?! To sa jakies zarty czy o co tu chodzi.
Kanalizacja to nie tylko rura w ziemi....
A Koszt doprowadzenia wody 33 tys? Co z wysypiskiem przeciez to tez bpk czemu o to nie pytacie?!!Koszty zarzadu wzrosly, tak pieknie obiecywano ciecie kosztow przed wyborami...

Będą dyskutować o podwyżce cen wody 2015/02/18 10:20 #156215

Ewidentnie "robio co chco". Z tego co daje sie zauwazyc to BPK jest miejską spółką która "zamieszana" jest co chwile w jakies mocno pogmatwane sprawy finansowe. Kto tym wszystkim steruje i rządzi to raczej jest wiadome. CIekawe jestem efektow tej debaty to raz, a dwa ciekaw jestem kiedy w koncu ktos nie wytrzyma i naśle na UM sluzby mundurowe w postaci NIK, CBS czy temu podobne.

Będą dyskutować o podwyżce cen wody 2015/02/18 13:51 #156230

Koszt odprowadzenia ścieków
44 792,0 tys. zł
to wg mnie 44 792 000,00 zł

Będą dyskutować o podwyżce cen wody 2015/02/21 15:18 #156346

Spotkanie było i cisza, co ustalili?

Media społecznościowe

Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone