TEMAT: Miasto odzyskało kontrolę nad składowiskiem odpadów przy al. Jana Pawła II

Miasto odzyskało kontrolę nad składowiskiem odpadów przy al. Jana Pawła II 2020/05/06 11:03 #191011

W 2017 roku bytomskie składowisko odpadów zostało wydzierżawione...

Wielomiesięczne negocjacje zakończyły się sukcesem. Miasto znowu zarządza składowiskiem odpadów przy al. Jana Pawła II.

Miasto odzyskało kontrolę nad składowiskiem odpadów przy al. Jana Pawła II 2020/05/06 15:51 #191015

Odzyskanie władzy nad wysypiskiem jest bardzo pozytywne po pierwsze miasto będzie mogło mieć realny wpływ na to co jest tam wwożone, po drugie zmniejszy koszty funkcjonowania BPK, które i tak płaciło za wywóz np. osadów ściekowych, których produkcja trwa bez przerwy.
Nie mniej, żeby to wszystko miało sens to przy wysypisku bezwzględnie musi powstać naprawdę konkretny Punkt Segregacji Odpadów aby jak najwięcej naszych śmieci nadających się do ponownego przetworzenia wróciło na rynek.
Po za tym jak pokazuje sytuacja na świecie i w Polsce śmieci to jest złoty interes z tego powodu warto inwestować w śmieci i to od posiadania spółki komunalnej, która może odbierać śmieci aż po spalarnię. Wtedy kompleksowo jesteśmy odpowiedzialni za swoje śmieci i to co z nimi robimy.

Miasto odzyskało kontrolę nad składowiskiem odpadów przy al. Jana Pawła II 2020/05/07 15:09 #191060

"W sprawę przejęcia składowiska odpadów przez gminę zaangażowany był m.in. radny Maciej Bartków, a wiceprezydent Waldemar Gawron podkreśla, że kwestia ta była zadaniem priorytetowym." - Co to ? Reklama PiS w Bytomskim.pl ? Przecież razem PiS z Bartylą podejmowali uchwały we wszystkich sprawach przez pierwsze 4 lata wspólnej władzy. Wielu było zaangażowanych w kwestie śmieciowe a przede wszystkim zwykli urzędnicy. Wszyscy teraz muszą korygować dziwne umowy, konszachty i uzgodnienia poprzedniego prezydenta. Może warto podać nazwę firmy, która tyle lat trzymała w szachu bytomski magistrat ? Swoją drogą, co ze śledztwami prokuratury ws nielegalnych składowisk gdzie doniesienia składał Bartyla, Wołosz i Janas itp. ? Umorzono ? :)

Miasto odzyskało kontrolę nad składowiskiem odpadów przy al. Jana Pawła II 2020/05/07 15:36 #191062

Czy to nie Wołosz odpowiadał wtedy za ochronę środowiska w Bytomiu.
Istotnym byłoby poznanie strony ekonomicznej tego projekty tzn. jaką kwotę BPK uzyskało z tytułu czynszu przez okres dzierżawy a ile musiało zapłacić za przyjmowanie dostarczanych odpadów. I jeszcze jedno jako koszty z powody skrócenia okresu dzierżawy, czyli ile za ten sukces należało zapłacić ?