TEMAT: BCKino we wrześniu

BCKino we wrześniu 2010/08/29 23:26 #50723

Plenerowe projekcje filmów organizowane przez Becek dobiegają końca. Nie znaczy to jednak, że fanom kina zabraknie ofert spędzania czasu przed wielkim ekranem. BCKino przedstawia swoje propozycje na wrzesień.

Na dobry początek - 6 września o 20.00 wyemitowany zostanie optymistyczny komediodramat „Grubasy" w reżyserii Daniela Sancheza Arevalo. To historia członków grupy terapeutycznej, którzy zmagają się z nadwagą. Wbrew pozorom celem tytułowych grubasów nie jest spadek wagi, a znalezienie przyczyn niechęci do siebie samego.

Tydzień później, o tej samej porze, BCKino proponuje mentalną podróż do Włoch. Film „Mine Vaganti. O miłości i makaronach" w reżyserii Ferzana Ozpetka to historia włoskiej rodziny Cantone, producentów makaronu. Ludzie, których łączą nie tylko więzi ale i biznes. Czy w takiej sytuacji można mieć własne plany na życie?

Kolejna propozycja to dramat „Chinka" w reżyserii Xiaolu Guo - opowieść o wyzwolonej dziewczynie, która nie chce powtarzać nudnej egzystencji swoich rodziców i wyrusza z wioski do miasta, a stamtąd do Londynu. Szybko jednak się przekonuje, że realizacja wizji lepszego życia do łatwych nie należy. Film zaprezentowany zostanie 20 września o 20.00.

W ostatnim tygodniu miesiąca BCKino zaprasza na dramat Jana Jakuba Kolskiego „Wenecja", z Magdaleną Cielecką, Marcinem Walewskim i Agnieszką Grochowską w rolach głównych. Film oparty na prozie wybitnego polskiego pisarza Włodzimierza Odojewskiego, ukazuje młodego człowieka, buntownika i marzyciela, dzięki któremu zalana piwnica staje się najbardziej romantycznym miastem na Ziemi.

I jeszcze coś dla najmłodszych widzów. Produkcja Antonio Banderasa wyróżniona prestiżową nagrodą Hiszpańskiej Akademii Filmowej - film animowany „Ryś i spółka". Opowieść o wesołych zwierzętach, którym przychodzi zmierzyć się z podstępnym myśliwym. Do zobaczenia w BCKinie 19 września o 11.00.
UM Bytom