Pstrągi sarmaty i karp pieczony zalewany śmietaną

W środę, 12 marca o godzinie 18.00, Muzeum Górnośląskie w Bytomiu zaprasza na spotkanie: „Pstrągi Sarmaty i karp pieczony zalewany śmietaną” z cyklu „Literatura w kuchni. Kuchnia w literaturze”.

„(…) Jakkolwiek ryby od czasów pierwotnych musiały być w Polsce jednym z głównych źródeł pożywienia miejscowej ludności, to jednak dopiero od czasów zaprowadzenia chrześcijaństwa i postów obowiązujących, stały się w pewnych porach roku nieodzownym artykułem żywności. Za doby panowania w Polsce Piastów, jadał w poście gmin śledzia, możniejsi ryby krajowe lepszych gatunków. Śledzie solone rozwożono po kraju w beczkach, albo nadziane na rożny (…)” – pisze w „Encyklopedii Staropolskiej” Zygmunt Gloger i tym samym zdradza o czym będzie mowa. Zostanie prześledzony motyw ryby w Biblii, a prowadząca – Jolanta Zaczkowska – opowie o różnych gatunkach ryb, które należały do podstawowego menu naszych przodków, nie zabraknie omówienia postów i sposobu ich omijania przez pomysłowych wielmożów, a że wojna postu z karnawałem trwa od momentu ustanowienia postu, to i sposoby były wielorakie. Zatem będzie o karpiach przyrządzanych ze słoniną, które postu nie znoszą i słynnym bobrowym ogonie, zwanym „pluskiem”, uznawanym za danie rybne, a także o „postnych” łyskach (ptaki wodne) i… wydrach.

Zostanie wspomniany Olbrycht Strumieński z Mysłowic, autor jednego z pierwszych poradników hodowli ryb i przywołane zostanie zapomniane wielkie bogactwo ryb w menu Polaków. Do powszechnie jadanych należały, o czym nie pamiętamy, szczupaki, leszcze, okonie, sumy, sandacze, liny, węgorze, karpie, pstrągi, miętusy, lipienie, brzany, ukleje czy jazgarze, a wielką popularnością cieszyły się śledzie. Ryby gotowano, pieczono, smażono i marynowano, podawano je na setki sposobów, ażeby urozmaicić postny jadłospis, albowiem jak podaje Jędrzej Kitowicz postów przestrzegano rygorystycznie, a dociekliwi doliczyli się w dobie staropolskiej aż 200 dni postnych w roku.

Muzeum zaprasza w środę, 12 marca o godzinie 18.00, do Sali Kolumnowej w gmachu przy ul. W. Korfantego 34 na wykład towarzyszący wystawie: „Przy kuchennym stole – wnętrza i smaki kuchni śląskiej” i rozmowy o karpiach, pstrągach i śledziach w kuchni i literaturze.

Termin: środa, 12 marca, godz. 18.00
Prowadzi: Jolanta Zaczkowska
Miejsce: Sala kolumnowa, Muzeum Górnośląskie w Bytomiu, ul. W. Korfantego 34

Subskrybuj bytomski.pl

google news icon

czytaj więcej:

Sztuka kochania - Ars amandi – średniowiecze...

Byt 3p19lgn5jmk15ik7m41p3ori2p377

Noc Muzeów znów przyciągnęła tłumy

Byt dziewczyny

Mieszkanka Bytomia wraz z zespołem zdobyła...

Byt rynek111

Zespołowa gra miejska na ulicach Bytomia....

Byt 4

Boska primadonna czy boski potwór? Wielkie...

Bytomski4 Lew 2 Kopie

W Niemczech wspominali Bytom

„Rozbieranie Śląska” w muzeum