W Agorze sprawdzisz jak gotuje Gessler

Schab marynowany z kolorowymi paprykami od Mateusza Gesslera, widowiskowe lody, które powstają z wykorzystaniem ciekłego azotu, konkurs z tajemniczą skrzynią w roli głównej. 11 marca w Agorze Bytom pojawią się mistrzowie kuchni i gwiazdy telewizji.

Byt juniorzy gotuja

W sobotę Agora Bytom zaprasza na kulinarną przygodę z udziałem mistrzów kuchni i gwiazd telewizji. Początek o godzinie 11.00. W galerii handlowej pojawi się Mateusz Gessler - kucharz i restaurator, który zasłynął jako wymagający juror programu „Masterchef Junior”. Towarzyszyć mu będą byli uczestnicy tego programu - Amelia Gardaś i Mateusz Truszkiewicz. Goście specjalni nie tylko spotkają się z klientami Agory Bytom, ale również dla nich ugotują. Co znajdzie się w menu?

Menu:
- Przystawka: bruschetta z pastą z suszonych pomidorów i kozim serem w wykonaniu Mateusza Truszkiewicza
- Przekąska: grillowana brzoskwinia z szynką parmeńską w wykonaniu Amelii Gardaś
- Dania główne: schab marynowany z kolorowymi paprykami i mini burgery w wykonaniu Mateusza Gesslera
- Deser: lody, które powstaną z wykorzystaniem ciekłego azotu w wykonaniu szefa kuchni Mateusz Czekierda

Na tym nie koniec atrakcji. Na uczestników spotkania czekać będą warsztaty kulinarne. Rodziny przygotują fantazyjne muffiny, zdrowe sałatki, spróbują nietypowych owoców i warzyw. Nie zabraknie zabaw z nagrodami: odgadywania smaków, ubijania piany na czas czy konkursu na najdłuższą obierkę. Wszystkim tym wydarzeniom towarzyszy konkurs na Facebooku Agory Bytom na najciekawsze zdjęcie obrazujące rodzinne gotowanie (fotografię należy też skomentować - dlaczego to dana rodzina powinna wziąć udział w dalszej części zabawy). Spośród nadesłanych propozycji organizatorzy wybiorą dwie rodziny, które zmierzą się ze sobą w rywalizacji kulinarnej. Ich zadaniem będzie przygotowanie dania z produktu, który znajdzie się w tajemniczej skrzyni. Nagrodą dla obu rodzin będzie sprzęt AGD. - Zaprosiliśmy uczestników i jurora programu „Masterchef Junior” ponieważ wierzymy, że wspólne gotowanie może rozwijać umiejętności i kreatywność, a przy okazji bawić i zbliżać - mówi Hanna Petters, dyrektor Agory Bytom. - Zapraszamy całe rodziny. Dobra zabawa gwarantowana - dodaje.

Subskrybuj bytomski.pl

google news icon