Restauracja Villa VIENNA, czyli wyjątkowa polsko-austriacka kuchnia w samym sercu Bytomia

Tuż przy Parku Miejskim Kachla, przy ul. Wrocławskiej 62 znajduje się zabytkowa willa z początku XX w., której pierwszym właścicielem był bytomski przedsiębiorca Arthur Frankenstein. To właśnie w tych stylowych, secesyjnych wnętrzach willi Frankensteina mieści się restauracja Villa VIENNA, która w ostatnich miesiącach stała się jednym z najpopularniejszych miejsc na kulinarnej mapie Bytomia.

Byt wnetrza willi vienna

Galeria zdjęć:

{gallery}galerie-news/2019/10/villa-vienna{/gallery}

Goście wyróżniają ją nie tylko za doskonały smak i sposób podania dań, ale również za wielkość porcji i przystępne ceny.

Wyjątkowe, przytulne wnętrza restauracji Villa VIENNA z charakterystycznymi zielonymi lożami nawiązują do doskonałego klimatu secesyjnych lokali gastronomicznych dawnej Pragi, Lwowa, czy Wiednia, a idealnie dobrana muzyka oraz profesjonalna i zawsze uśmiechnięta załoga restauracji zapewnia gościom komfort i wygodę, co jest gwarancją mile spędzonego czasu w bardzo rodzinnej atmosferze.

Obecni właściciele restauracji zaczerpnęli "wiedeński charakter tego miejsca” z własnego doświadczenia mieszkania przez wiele lat w stolicy Austrii - w Wiedniu, który nie tylko architektonicznie, ale i kulinarnie ma wiele wspólnego z Bytomiem i Śląskiem.

Kuchnia restauracji Villa VIENNA charakteryzuje się mieszanką kuchni polskiej, austriackiej wzbogaconej selekcją dań kuchni europejskiej, dzięki czemu oferowane dania w szybkim czasie zdobyły serca mieszkańców naszego miasta.

W menu znajdziemy zarówno tradycyjną roladę śląską jak również autorską, niezwykle efektowną wersję rolady Szefa Kuchni zamkniętą w klusce śląskiej podawaną na puree z modrej kapusty. Na Śląsku restauracja Villa VIENNA słynie zwłaszcza ze swojego kultowego Sznycla po wiedeńsku z cielęciny (Wiener Schnitzel mit Kartoffelsalat), który zgodnie z austriacką tradycją jest wielkości niemal całego talerza i podawany jest z sałatką ziemniaczaną w zalewie octowej (lub domowymi frytkami) oraz mieszanką sałat.

To co ciekawe, w Villa VIENNA znajduje się zarówno codziennie otwarta restauracja a la carte, jak również pięć różnej wielkości sal bankietowych, w których organizowane są dowolne okolicznościowe przyjęcia rodzinne (chrzciny, urodziny, komunie, wesela) oraz firmowe szkolenia czy spotkania do 200 gości.

Na terenie posesji mieści się ponadto ogródek restauracyjny, a także ogromny parking dla gości dla blisko 50-ciu samochodów.

Restauracja poza stałym menu, posiada również menu dla dzieci oraz oferuje codziennie dodatkowe propozycje dań spoza karty. Od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00 - 16:00 jest to specjalne dwu- daniowe menu lunchowe (zupa + drugie danie) w wyjątkowej cenie od 19,90 zł. Każdego dnia składa się ono z dwóch różnych propozycji - menu mięsnego oraz wegetariańskiego. Aktualne menu lunchowe zamieszczane jest co tydzień na facebooku i instagramie Villi VIENNA. Z oferty lunchowej można skorzystać na miejscu w restauracji, jak również na wynos, z czego korzysta coraz więcej firm z Bytomia i okolicy.

Bytomska restauracja Villa VIENNA została już doceniona także na arenie ogólnopolskiej i jako jedyna z Bytomia po raz kolejny została zaproszona do #RestaurantWeek - restauracyjnego festiwalu najlepszych restauracji w Polsce.

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze gastronomiczne wydarzenie w naszym kraju, podczas którego goście mają wyjątkową możliwość zarezerwowania poprzez stronę festiwalu trzydaniowego obiadu / bądź kolacji (wraz z darmowym powitalnym drinkiem!) w specjalnej, festiwalowej cenie 49 zł/za osobę. Wystartowały właśnie zapisy na najbliższą, jesienną edycję Silesia Restaurant Week trwającą od 16. do 31. października 2019!

Więcej informacji o udziale Villa VIENNA w festiwalu na fanpage'u restauracji Villa VIENNA.

Subskrybuj bytomski.pl

google news icon