Jak przyrządzić klasyczne śląskie makówki? Jak zrobić moczkę i karpia po śląsku? Tradycyjne regionalne przepisy przypomina Joanna Furgalińska

Jak zrobić makówki i moczkę? Jak ugotować karpia po śląsku? Jeśli przypadkiem układanie świątecznego jadłospisu odłożyliście na ostatnią chwilę, służymy tradycyjnymi śląskimi przepisami.

Śląskie tradycje kulinarne mają ciekawą i bogatą przeszłość. Mają też przyszłość, pod warunkiem, że… w teraźniejszości uda się przedstawić je jako ciekawe i warte zgłębienia. Święta to właśnie czas, gdy w wielu śląskich domach wraca się do kultywowanych od pokoleń zwyczajów, przepisów i smaków. Wiele z nich: autentycznych, rodzinnych, lokalnych zgromadziła Joanna Furgalińska, autorka wydanej kilka lat temu przez Wydawnictwo Naukowe PWN książki „Ślonsko kuchnia dla Hanysów i Goroli”.

- Śląska kultura kulinarna kryje wiele niespodzianek i ciekawostek – podkreśla Furgalińska. - Bywa bardzo zróżnicowana, bo historycznie tu krzyżowały się tu różne wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, słowiańskie, włoskie, a czasem nawet tureckie.

Korzystając z uprzejmości autorki, która większość przepisów w „Ślonskiej kuchni…” zaczerpnęła z rodzinnych przekazów, prezentujemy dziś krótki przewodnik po tradycyjnych, regionalnych potrawach świątecznych. Jak podkreśla Joanna Furgalińska, niektóre z nich pochodzą również ze starych śląskich książek kucharskich.

W poszukiwaniu inspiracji zerknijcie na galerię ze śląskimi przepisami.

Subskrybuj bytomski.pl

google news icon

czytaj więcej:

Byt 11

Śląski Ogród Botaniczny w Radzionkowie. Miejsce...

Byt szkolenia biznesowe agora

Od pomysłu do sukcesu - darmowe szkolenia w Agorze

Byt foodtruck rynek01

Foodtrucki wracają do Bytomia

Byt pendolino bytom1

Dziś pojedziecie pociągami za darmo

Byt torby bardzo studio

Moda po bytomsku: BARDZO

„Niemy Krzyk” tym razem w Agorze

Bytomski5 smetek fot kadis

Bytomski przytul mnie blues