Jak przyrządzić klasyczne śląskie makówki? Jak zrobić moczkę i karpia po śląsku? Tradycyjne regionalne przepisy przypomina Joanna Furgalińska

Jak zrobić makówki i moczkę? Jak ugotować karpia po śląsku? Jeśli przypadkiem układanie świątecznego jadłospisu odłożyliście na ostatnią chwilę, służymy tradycyjnymi śląskimi przepisami.

Śląskie tradycje kulinarne mają ciekawą i bogatą przeszłość. Mają też przyszłość, pod warunkiem, że… w teraźniejszości uda się przedstawić je jako ciekawe i warte zgłębienia. Święta to właśnie czas, gdy w wielu śląskich domach wraca się do kultywowanych od pokoleń zwyczajów, przepisów i smaków. Wiele z nich: autentycznych, rodzinnych, lokalnych zgromadziła Joanna Furgalińska, autorka wydanej kilka lat temu przez Wydawnictwo Naukowe PWN książki „Ślonsko kuchnia dla Hanysów i Goroli”.

- Śląska kultura kulinarna kryje wiele niespodzianek i ciekawostek – podkreśla Furgalińska. - Bywa bardzo zróżnicowana, bo historycznie tu krzyżowały się tu różne wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, słowiańskie, włoskie, a czasem nawet tureckie.

Korzystając z uprzejmości autorki, która większość przepisów w „Ślonskiej kuchni…” zaczerpnęła z rodzinnych przekazów, prezentujemy dziś krótki przewodnik po tradycyjnych, regionalnych potrawach świątecznych. Jak podkreśla Joanna Furgalińska, niektóre z nich pochodzą również ze starych śląskich książek kucharskich.

W poszukiwaniu inspiracji zerknijcie na galerię ze śląskimi przepisami.

Subskrybuj bytomski.pl

google news icon

czytaj więcej:

Klub Relaks

Sprawdź jakie zajęcia przygotował Bytomski Klub Relaks

Byt lotnisko pyrzowice parking

Bytom zyska trzecią linię na lotnisko

Byt raczka gotuje

Rączka będzie gotować na bytomskim Rynku

Byt agora bytom atrium

Od pomysłu do sukcesu - twój biznes w 4 krokach

Byt inkszy projekt

Inkszyprojekt: sztuka z garażu

Orkisz – zboże cudami słynące

Umilili dzień policjantom i strażakom